Faza pierwsza została opracowana tak, by zachęcić do dalszej skutecznej walki z nadwagą.
Trwa 5 dni, choć dr Dukan pozwala na przedłużenie jej do 10 dni celem zrzucenia większej ilości kilogramów.
Jadłospis na tym etapie ogranicza się zaledwie do takich produktów jak chude mięso w postaci gotowanej lub grillowanej, w tym drób bez skóry, ryby o białym mięsie, chudy nabiał (biały ser, mleko, kefir, jogurt naturalny, maślanka), jaja oraz niesłodzone napoje: kawa, herbata, zioła.
Mięso doprawiać można ziołami, zwłaszcza tymi, które pobudzają trawienie, a więc: chilli, ostrą papryką, pieprzem.
Faza 1 – faza ataku – dopuszczalne produkty
produkty mięsne:
mięso – chude, konina, wołowina, cielęcina,
drób – kurczak, indyk, zabronione jest mięso gęsi i kaczki,
ryby – makrela, łosoś, tuńczyk, sardynka, sola, dorsz, okoń, pstrąg, ryby o białym mięsie,
podroby – wątróbka drobiowa, wątroba cielęca i wołowa, w ograniczonej ilości,
owoce morza – ostrygi, kraby, krewetki, homary, skorupiaki,
produkty nabiałowe:
chude jogurty, twarożki, maślanka, kefir, dozwolony jeden dziennie jogurt owocowe bez dodatku cukru,
napoje:
minimum 1,5 l. płynów, w tym niegazowana woda mineralna, niesłodzona kawa, herbata, zioła,
inne:
jaja, czosnek, cebula, szczypiorek, przyprawy, zioła.
Przygotowując mięso należy wybierać tylko to chude i przyrządzać je na parze, można je również piec lub grillować. Aby poprawić ich smak wykorzystać należy moc ziół. Idealnie nadają się do tego natka pietruszki, cebula i czosnek, danie można doprawić też niewielką ilością soli lub musztardy.