Dieta proteinowa to plan żywienia opierający się na 4 fazach.
Dietę Dukana rozpoczyna faza uderzeniowa (faza 1), określana również jako faza ataku. Charakteryzuje ją to, iż w czasie jej trwania – 5 dni – spożywane jest wyłącznie białko. Można zatem jeść takie produkty jak chude mięso, odtłuszczony nabiał czy ryby.
Po pięciu dniach przechodzi się do fazy drugiej, etapu nazywanego również fazą naprzemienną. Produktami wyjściowymi są produkty pochodzące z fazy ataku. Etap ten należy wzbogacić o jedną porcję wybranych owoców lub warzyw.
Faza naprzemienna trwać powinna tyle, ile czasu zajmie nam osiągnięcie postawionego sobie celu, a więc uzyskanie wymarzonej wagi. Reguła tej fazy mówi o stosowaniu przez 5 dni fazy ataku, po których na kolejnych 5 dni wprowadzamy dodatkowo warzywa.
Faza 3 to czas na utrwalanie wagi. Jadłospis dzienny na tym etapie poszerzony zostaje o 2 kromki chleba, porcję sera żółtego oraz warzywa.
Czas jego trwania to 10 dni na każdy utracony do tej pory kilogram. Jeśli zatem nasza waga pokazuje o 12 kg mniej, fazie 3 poświęcić należy 120 dni.
W związku z tym, iż faza ta trwa długo, Pierre Dukan postanowił urozmaicić ten etap, dopuszczając spożycie dwóch obfitych posiłków w tygodniu bazujących na produktach, na które mamy ochotę.
Aby nie dopuścić do efektu jo-jo, ostatnia faza diety Dukana – faza trwałej stabilizacji - trwa do końca życia i polega na stosowaniu raz w tygodniu jadłospisu z fazy pierwszej, a więc na jedzeniu wyłącznie produktów białkowych.
W trakcie trwania fazy ataku, fazy naprzemiennej i fazy stabilizacji wagi, nie można pić alkoholu. Można za to jeść tyle, ile się chce i to właśnie sprawia, że dieta Dukana cieszy się tak sporym zainteresowaniem.