Dieta Dukana stała się ostatnio jedną z najbardziej popularnych diet odchudzających na świecie Jest to dieta białkowa zaprojektowana przez francuskiego dietetyka i lekarza, Pierre Dukan’a. Chociaż Dukan promuje swoją dietę przez ponad 30 lat, jej popularność zaczęła wzrastać od 2000 roku, za sprawą jego książki, która stała się bestsellerem najpierw w we Francji, a nieco pózniej w Europie i na całym świecie. [Książka od tego czasu została przetłumaczona i opublikowana w kilkudziesięciu krajach. Dieta Dukana została wydana w Wielkiej Brytanii w maju 2010 roku, a w USA w kwietniu 2011 roku.
Podobnie jak w przypadku innych planów dietetycznych, Dukan uruchomił internetowy serwis coachingowy , a także sieć sklepów internetowych.
W 1975 roku Pierre Dukan jako lekarz ogólny w Paryżu, spotkał się w swojej praktyce z po raz pierwszy z problematyką zaawansowanej otyłości. W tamtych czasach , nadwaga lub otyłość była zazwyczaj leczona przez niskokaloryczną dietę i zmniejszanie wielkości spożywanych posiłków..
Dukan zaczął rozważać wykorzystanie alternatywnego sposobu zapobiegania tycia, szczególnie u pacjentów po terapiach odchudzających. Zaprojektował on nowe podejście w 4 etapach, w tym stabilizacji i konsolidacji. Po ponad 20 latach badań Pierre Dukan opublikował swoje odkrycia w 2000 roku w swojej książce Je ne sais pas maigrir (Nie potrafię schudnąć), która stała się bestsellerem.
W lipcu 2011 roku francuski sąd odrzucił pozew Dukana wobec jego rywala – Jean-Michel Cohen’a za zniesławienie, po tym jak Cohen skrytykował jego metody w prasie.
Dieta Dukana jest oparta na liście ponad 100 dozwolonych produktów spożywczych , a także czterech konkretnych głównych filarów ( etapów) znanych także jako fazy: uderzeniowa, faza stabilnego tempa utraty wagi, konsolidacyjna- utrwalania zmniejszonej wagi i stabilizacyjna.
Celem fazy pierwszej – uderzeniowej jest umożliwienie dzięki diecie szybkiej utraty wagi – od 2 do 3 kilogramów w 2-7 dni przez terapie szokową wpływającą na metabolizm. W tym etapie osoby na diecie Dukana mogą jeść tyle, ile chcą z grupy 72 dozwolonych pokarmów proteinowych.
Faza druga – stabilnego tempa utraty wagi ma na celu umożliwienie odchudzającym się osiągnięcie planowanej wagi jedząc potrawy bogate w białko z dodatkiem 28 konkretnych warzyw. Długość tej fazy jest zazwyczaj obliczana jako 1 kilogram utraty masy ciała w ciągu tygodnia. Jej rzeczywista długość jest jednak uzależniona od konkretnych indywidualnych predyspozycji danej osoby. Tolerowane pokarmy są dozwolone na tym etapie programu, ale każdy przyrost wagi będzie skutkował ich wyeliminowaniem z grupy spożywanych potraw..
Faza konsolidacja ma na celu pomóc w zapobieganiu przyszłemu przyrostowi wagi. Podczas tej fazy, owoce, chleb, ser i skrobiowe pokarmy są ponownie włączane do normalnej diety.
Wreszcie, w fazie stabilizacji, osoby stosujące dietę Dukana mogą zasadniczo zjeść cokolwiek co chcą, bez tycia, przestrzegając kilku zasad: jeden dzień w tygodniu musi byc oparty wyłącznie na potrawach proteinowych , codzienne spożywanie otrębów owsianych i zaciągnięcie zobowiązania utrzymania tych zasad, aby uniknąć powrotu do zwiększonej wagi.