Popularność diety Dukana

Dieta Dukana stała się ostatnio jedną z najbardziej popularnych diet odchudzających na świecie Jest to dieta białkowa zaprojektowana przez francuskiego dietetyka i lekarza, Pierre Dukan’a. Chociaż Dukan promuje swoją dietę przez ponad 30 lat, jej popularność zaczęła wzrastać  od 2000 roku, za sprawą jego książki, która stała się  bestsellerem najpierw w we Francji, a nieco pózniej  w Europie i  na całym świecie. [Książka od tego czasu została przetłumaczona i opublikowana w kilkudziesięciu  krajach. Dieta Dukana została wydana w Wielkiej Brytanii w maju 2010 roku, a w USA w kwietniu 2011 roku.

Podobnie jak w przypadku innych planów dietetycznych, Dukan uruchomił  internetowy serwis coachingowy , a także sieć  sklepów internetowych.

W 1975 roku Pierre Dukan jako  lekarz ogólny w Paryżu, spotkał się w swojej praktyce z  po raz pierwszy z problematyką zaawansowanej otyłości. W tamtych czasach , nadwaga lub otyłość była zazwyczaj leczona  przez niskokaloryczną dietę  i zmniejszanie  wielkości spożywanych posiłków..

Dukan zaczął rozważać  wykorzystanie alternatywnego sposobu zapobiegania tycia, szczególnie u pacjentów po terapiach odchudzających.  Zaprojektował on nowe podejście w 4 etapach, w tym stabilizacji i konsolidacji. Po ponad 20 latach badań Pierre Dukan opublikował swoje odkrycia w 2000 roku w swojej książce Je ne sais pas maigrir (Nie potrafię schudnąć), która stała się bestsellerem.

W lipcu 2011 roku francuski sąd odrzucił pozew  Dukana wobec jego rywala – Jean-Michel Cohen’a  za zniesławienie, po tym jak  Cohen skrytykował jego metody w prasie.

Dieta Dukana jest oparta na liście ponad 100 dozwolonych produktów spożywczych , a także czterech konkretnych głównych  filarów ( etapów) znanych także jako fazy: uderzeniowa, faza stabilnego tempa utraty wagi, konsolidacyjna- utrwalania zmniejszonej wagi  i stabilizacyjna.

Celem fazy pierwszej – uderzeniowej  jest umożliwienie dzięki diecie szybkiej utraty wagi – od  2 do 3 kilogramów  w 2-7 dni przez terapie szokową wpływającą na  metabolizm. W tym etapie osoby na diecie Dukana  mogą jeść tyle, ile chcą z  grupy 72 dozwolonych pokarmów proteinowych.

Faza druga – stabilnego tempa utraty wagi  ma na celu umożliwienie odchudzającym się osiągnięcie  planowanej wagi jedząc potrawy bogate w białko z dodatkiem 28 konkretnych warzyw. Długość tej fazy jest zazwyczaj obliczana jako 1 kilogram utraty masy ciała w ciągu tygodnia. Jej rzeczywista długość  jest jednak uzależniona od konkretnych indywidualnych predyspozycji danej osoby. Tolerowane pokarmy są dozwolone na tym etapie programu, ale każdy przyrost wagi będzie skutkował ich wyeliminowaniem z grupy spożywanych potraw..

Faza konsolidacja ma na celu pomóc w zapobieganiu przyszłemu przyrostowi wagi. Podczas tej fazy, owoce, chleb, ser i skrobiowe pokarmy są ponownie włączane do normalnej diety.

Wreszcie, w fazie stabilizacji,  osoby stosujące dietę Dukana mogą zasadniczo zjeść cokolwiek co chcą, bez tycia, przestrzegając kilku zasad: jeden dzień w tygodniu musi byc oparty wyłącznie na potrawach proteinowych , codzienne spożywanie otrębów  owsianych i zaciągnięcie zobowiązania utrzymania tych zasad, aby uniknąć powrotu do zwiększonej wagi.