Pizza – w zależności od dodatków faza proteiny lub proteiny z warzywami

Składniki:

1 łyżka skrobi kukurydzianej,

łyżeczka drożdży,

ciepłe mleko lub woda,

2 łyżki otrębów pszennych i owsianych,

jajko,

łyżeczka słodziku,

koncentrat pomidorowy,

dowolne dodatki.

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dodatkiem słodzika. Odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Dodać skrobi kukurydzianej, otręby i ciepłego mleka do wyrobienia ciasta. Konsystencja nie powinna być ani rzadka, ani gęsta. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na blachę i delikatnie rozgnieść. Posmarować koncentratem pomidorowym, posypać przyprawami, ułożyć dodatki – plastry wędliny, mozzarellę, warzywa, posypać przyprawami. Piec w temperaturze 190 stopni.