Podstawą diety dukana jest białko, które spożywamy bardzo często, szczególnie w pierwszej fazie diety, kiedy to jemy proteiny niemal na okrągło. Dieta Dukana nie jest trudną dietą, dlatego przygotowanie mięsa również nie jest trudne. Pamiętać trzeba jedynie o kilku zasadach:
Zasady Przyrządzania Mięsa Zgodne Z Dietą Dukana
Przyrządzamy mięso bez tłuszczu
Bez masła
Bez oliwy
Bez śmietany
Dr. Dukan najbardziej poleca grillowanie mięsa, które nie dość, że wydobywa z potraw najlepsze smaki to jeszcze jest bardzo zdrowe no i pyszne.
Można też mięso gotować, albo piec w piekarniku.Stosując dietę dukana nauczyłam się troszke inaczej gotować. Teraz większość potraw z mięsa piekę w piekarniku.
Najłatwiejszym mięsem do obróbki jest pieczony kurczak, który mogę jeść dosłownie cały czas, na śniadanie, obiad i kolację.
Mój ulubiony Przepis na Pieczonego Kurczaka
Składniki:
1 cały kurczak
1 cytryna
1 fenkuł/koper włoski
3 ząbki czosnku
zioła prowanslaskie
papryka mielona chilli
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka opłukać, oczyścić. Do środka włożyć pokrojoną w ćwiartki cytrynę, koper i ząbki czosnku. Natrzeć kurczaka, solą, piperzem, chilli i ziołami.
Wstawić do piekarnika w piec 90 min. w temperaturze 180-200 stopni.