Czytając książkę Dr. Dukana „Nie potrafię schudnąć” natknęłam się na jeden składnik, którego do tej pory nigdy nie stosowałam, jest to maizena, co to właściwie jest i gdzie to można kupić.
Maizena to inaczej skrobia kukurydziana, którą można stosować w czasie diety dukana, konkretnie w czasie drugiej fazy tej diety.
Skrobia nie ma smaku ani zapachu. Po dodaniu do ciepłej wody tworzy się kleik.
100 gram Maizena zawiera:
367 kcal
91,3g węglowodanów,
0,3g białka
0,1g tłuszczów
575 mg sodu
Używa się jej głownie do przyrządzania deserów i ciast, ale może równiez stanowić panierkę do potraw mięsnych. Można również wykorzystywać ją do przyrządzania sosów i dipów, ponieważ wspaniale zagęszcza potrawy.
Maizena bardzo często jest mylona z mąką kukurydzianą, choć niesłusznie ponieważ mąka kukurydziana powstaje ze zmielonej kukurydzy a skrobia z pręcików kukurydzy.
Skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu dlatego może być stosowana przez osoby z alergią. W diecie dukana maizena czyli skrobia kukurydziana jest wykorzystywana bardzo często.