Placki z łososia z brokułami

(podane składniki wystarczą na 10-12 placuszków)

  • 2 jajka

  • 500g surowych brokułów

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • kremowy biały serek homogenizowany – bezsmakowy

  • łosoś wędzony

  • koperek

Brokuły podzielić na różyczki i  ugotować do miękkości, ale tak, by pozostały jędrne, czyli około 5-7 minut. Wystudzić i rozdrobnić na małe kawałki. Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając ciasto za pomocą łyżki – każdy placuszek wielkości jednej lub półtorej łyżki ciasta. Najlepiej smazyc na patelni teflonowej, która nie wymaga smarowania jej tłuszczem. Przewracać, gdy masa od spodu porządnie się zetnie. Placuszki posmarować serkiem, na wierzchu ułożyć mały plasterek łososia, pokropic sokiem z cytryny i udekorować koperkiem.